Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Pravica do letnega dopusta po ZDR-1

16.6.2014, , Vir: Verlag Dashöfer

4.1 Pravica do letnega dopusta po ZDR-1

dr. Darja Senčur Peček

Pravica do letnega dopusta je priznana s Konvencijo MOD št. 132 o plačanem letnem dopustu (1970), z Evropsko socialno listino in z Direktivo 2003/88/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. novembra 2003 o določenih vidikih organizacije delovnega časa. V RS jo ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), in sicer v členih od 159 do 164.

Letni dopust kot temeljna socialna pravica

Pravica do plačanega letnega dopusta je temeljna socialna pravica, zagotovljena z mednarodnimi akti, ki se ji delavec ne more odpovedati, delodajalec pa mu je ne more odreči. Letni dopust je namenjen počitku, oddihu delavca, regeneraciji njegovih psihofizičnih sposobnosti, kar vse zagotavlja delavčevo varnost in zdravje pri delu.

Poleg pravice do odsotnosti z dela za čas trajanja dopusta, ima delavec tudi pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti (drugi odstavek 137. člena ZDR-1) in pravico do regresa za letni dopust (131. člen ZDR-1).

Trajanje letnega dopusta

Minimalni letni dopust

Že na podlagi zakona (drugi odstavek 159. člena ZDR-1) pripada vsakemu delavcu (ne glede na to, ali dela s polnim delovnim časom ali s krajšim delovnim časom od polnega) minimalni letni dopust v trajanju štirih tednov v koledarskem letu. Minimalno število dni letnega dopusta je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.

Delavcu, ki ima delovni čas razporejen na pet dni v tednu, pripada minimalni letni dopust v trajanju 20 dni (4x5 dni); delavcu, ki ima delovni čas razporejen na 6 dni v tednu, pripada minimalno 24 dni letnega dopusta (4x6 dni), če ima delavec delovni čas razporejen na 4 dni v tednu, znaša minimalni letni dopust 16 dni (4x4 dni).

Dodatni dnevi letnega dopusta po zakonu

Poleg tega ZDR-1 določa pravico do dodatnih dni letnega dopusta za nekatere kategorije delavcev – starejši delavec,

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih