Danes je 15.7.2024
Input:

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1)

13.5.2014, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 00:40:39

Poglavja

Novi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki je sprejet 23. 4. 2014 in nato  v Uradnem listu št. 32/2014 objavljen 5. maja 2014, v video seminarju predstavlja Tanja Bohl, odvetnica, specializirana za delovno pravo.

Uvodoma poda nekaj podatkov o sivi ekonomiji in urejanju sive ekonomije v Sloveniji, nato pa se posveti novemu ZPDZC-1.  Tako predstavi novosti, ki jih zakon prinaša, od nove ureditve osebnega dopolnilnega dela, prihodkov iz naslova osebnega dopolnilnega dela in vrednotnic za osebno dopolnilno delo, do ostalih novosti. Slednje so med drugim prepoved oglaševanja dela na črno in poenostavljen postopek prijave kratkotrajnega dela, spremembe pri nadzoru in pristojnostih nadzornih organov, globe ter izločitve iz postopkov javnega naročanja v določenih primerih.

 

Kazalo vsebine:

  • Uvodoma o sivi ekonomiji in zakonu
  • Novi ZPDZC-1
  • Novosti ZPDZC-1
  • Prihodki iz naslova osebnega dopolnilnega dela in vrednotnica za ODD
  • Ostale novosti: prepoved oglaševanja dela na črno in poenostavljen postopek prijave kratkotrajnega dela
  • Ostale novosti: nadzor in pristojnosti nadzornih organov
  • Ostale novosti: globe
  • Ostale novosti: izločitev iz postopka javnega naročanja

 

Predavatelj:

Tanja Bohl je leta 2001 zaključila študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Po opravljenem državnem pravniškem izpitu leta 2003, je odvetniško kandidaturo opravljala najprej v zasebni pravni pisarni, nadaljevala v Odvetniški družbi Ulčar&Ulčar iz Ljubljane. Od maja 2013 pa ima lastno Odvetniško pisarno Bohl. Specializirana je za delovno in kazensko pravo, zaključuje tudi magistrski študij kazenskega prava. Je predavateljica, avtorica vrste seminarjev, priročnika in člankov s področja delovnega prava. Kot odvetnica se že vrsto let ukvarja z zastopanje delavcev v postopkih pred sodiščem zoper delodajalce ter zlasti z vodenjem postopkov odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem za delodajalce ter zastopanje le teh v individualnih delovnih sporih zoper delavce.