Danes je 25.2.2024
Input:

Hramba dokumentacije

5.12.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 6 minut

11.2 Hramba dokumentacije

Strokovni avtorski kolektiv Odvetniške pisarne Bohl d.o.o.

Delodajalec mora imeti za vsakega zaposlenega ustrezno dokumentacijo, ki je povezana z njihovim delovnim razmerjem, pri čemer je pomembno, da ne krši zakonskih določb in ne hrani dokumentacije dlje, kot je potrebno.

Dokumenti, ki so povezani z določenimi fazami zaposlovanja, se običajno hranijo za različna časovna obdobja. Na primer, dokumenti, povezani z izborom kandidatov za prosta delovna mesta, se obdržijo za krajše obdobje. Drugi, kot na primer dopisovanje in podatki o odmeri letnega dopusta, se običajno hranijo dlje, medtem ko se dokumenti, povezani s potrdili o izobraževanjih ali zaposlitvenimi pogodbami, hranijo ves čas trajanja zaposlitve. Določeni dokumenti pa se hranijo trajno, tudi po prenehanju delovnega razmerja, kot na primer pogodbe o zaposlitvi.

Za zbiranje, obdelovanje in nenazadnje tudi hrambo dokumentacije pravno podlago predstavljajo naslednji predpisi: Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, 21/2013, s spremembami, v nadaljevanju: ZDR-1), Zakon o evidencah na področju