Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Letni dopust 2020

17.2.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Zanima me koliko znaša minimalni regres za leto 2020 za delavce, ki so zaposleni po kolektivni pogodbi za Kovinsko industrijo Slovenije?

Višina regresa za letni dopust se v skladu s prvim odstavkom 54. člena Kolektivne pogodbe za kovinsko industrijo Slovenije določi s tarifno prilogo te kolektivne pogodbe in se izplača najkasneje do konca meseca junija tekočega leta. V drugem členu navedene tarifne priloge je določeno, da znaša najnižji znesek regresa za letni dopust 900 € in velja do določitve novega zneska. Sicer je pa regres za letni dopust izhodiščno urejen v 131. členu Zakona o delovnih razmerjih, ki v prvem odstavku določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Minimalna plača, za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2020 do 31. decembra 2020, znaša 940,58 EUR.

Iz zgoraj citiranih določb je razvidno, da je zaradi zvišanja minimalne plače v letu 2020, glede minimalnega regresa potrebno upoštevati določbe ZDR-1 in tako delavcu izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. S kolektivno pogodbo se namreč lahko (načeloma) določijo zgolj pravice, ki so ugodnejše za delavca, kot jih določa Zakon o delovnih razmerjih, pri čemer je v tem primeru z relevantno kolektivno pogodbo, višina regresa za letni dopust, trenutno določena manj ugodno.

Delavcev je bil zaposlen do 13.1.2020. Če je letni regres 950 eur, me zanima koliko mu pripada za januar? Ali je pravilen sledeč izračun? Mesečni regres znaša 79,17 EUR. Na dan 2,55 EUR (79,17/31 dni januar) x 13 dni dela v januarju, kar bi pomenilo da mu za januar pripada 33,20 EUR. Ali je pravilen tak izračun v primeru, ko pride do prekinitve DR sredi meseca, da računamo po dnevih?

Pravica do regresa za letni dopust se veže na pravico do samega letnega dopusta (njegovo pridobitev in ne nujno izrabo). To pomeni, da če delavcu pripada pravica do sorazmernega dela letnega dopusta, mu pripada tudi pravica do sorazmernega dela regresa za letni dopust. Pravica do sorazmernega dela regresa za letni dopust je urejena v 161. členu ZDR-1, ki določa, da delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Zakon torej govori o mesecih zaposlitve. Vendar se v teoriji (tudi s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti) pojavljajo stališča o strogi sorazmernosti, katerim se pridružujemo, in sicer to pomeni, da je treba sorazmerni del letnega dopusta (in posledično tudi regres) računati tudi na ravni posameznega meseca. To pomeni, da če delavcu sredi meseca preneha delovno razmerje, je treba glede na število dni zaposlitve tudi na ravni meseca določiti sorazmerni del letnega dopusta in enako tudi sorazmerni del regresa za letni dopust.

Na tej podlagi menimo, da je predlagani izračun po dnevih, ustrezen.

Delavec je bil zaposlen do 05.01.2020. Koliko regresa mu pripada, če je letni regres 950,00 EUR. Ali lahko računamo po dnevih in mu obračunamo regres za 5 dni. Namreč po stališču MDDSZ bil bil drug delodajalec dolžen izplačat cel regres za januar. Ni nujno, da gre k drugemu delodajalcu, zato me zanima kaj je pravilno ali po dnevih ali menjava zaposlitve do 15. v mesecu in po 15. v mesecu? Torej koliko regresa mu izplačamo za zaposlitev do 5.1.2020?

Pravica do regresa za letni dopust se veže na pravico do samega letnega dopusta (njegovo pridobitev in ne nujno izrabo). To pomeni, da če delavcu pripada pravica do sorazmernega dela letnega dopusta, mu pripada tudi pravica do sorazmernega dela regresa za letni dopust. Pravica do sorazmernega dela regresa za letni dopust je urejena v 161. členu

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih