Danes je 16.6.2024
Input:

Opravljanje dela v tujini

31.5.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

2024.05.2.1 Opravljanje dela v tujini

Strokovni avtorski kolektiv Odvetniške pisarne Bohl d.o.o.

Zaposleni je šel za 6 mesecev v tujino. Naročnika spremlja na turneji kot snemalec in fotograf.
Obiskal bo države, kot so Avstralija, Nova Zelandija, Japonska, Združeno kraljestvo, Dubaj, BiH, Latvija, Češka, Poljska, Španija, ...

Zanima me, kako pravilno obračunati plačo in katere dodatke upoštevati, dnevnice, nočitve …V mesecu aprilu je bil v Avstraliji in na Japonskem. Potem bo v maju v Dubaju, Združenem kraljestvu, na Poljskem.


Kako postopati v primeru, ko pride za en mesec domov? S takim primerom se srečujemo prvič in bi prosila za pomoč, da bo zaposleni dobil pravilen obračun plače. Za države EU ima obrazec A1. Ali moramo še kaj poročati?

Zaradi kompleksnosti vašega vprašanja, bom poskušala odgovor v nadaljevanju razčleniti glede na (i) pravno podlago za opravljanje dela v tujini, (ii) stroški opravljanja dela v tujini, (iii) delovni čas delavca ter obračun plače. Za bolj konkretno pravno svetovanje pa predlagamo, da poiščete pravno pomoč.

V zvezi s pravno podlago za opravljanje dela v tujini pojasnjujem, da je v primeru 6 mesečnega opravljanja dela v tujini napotitev delavca na delo v tujino vsekakor na mestu. V konkretnem primeru iz vašega vprašanja sklepam,